Blogg

And so to the interior!

The interior is where we start to make the cottage a home again. Having straightened / levelled the frame (see the “Big Lift” below) it was time to strengthen the floors. In most places it was possible to retain the existing joists and strengthen them with new timber laid alongside. In some cases, we had to replace entire joists where they were split or simply had insufficient structural integrity to justify retention as floor and ceiling joists. In the hall way especially, it was necessary to replace the floor altogether on account of its completely rotten structure. These timbers were not discarded though. We have carefully removed all the damaged joists, the now unnecessary first floor ceiling joists and original floorboards from site to the shop where they are awaiting preparation for reuse. Many floor boards split, but it was certainly possible to salvage sufficient to re-plank the principal rooms.

The weather-tight external fabric now permits work to commence upon the reconfigured interior. The vaulted first floor ceilings to the two principal bedrooms give a real sense of how these spaces will be in the future. The central room upstairs is being re-planned to incorporate a bathroom and an en-suite shower room. The space is tight. The approved layout below illustrates the compactness of the space and the need to make every square inch count.

The first floor plan above, showing back-to back services. In the implementation and to make better use of space and soil-waste plumbing routes, we have off-set the position of the two WCs and sinks to enable access to an internal vertical soil pipe (more on this later).

The scaffold roof is removed

A milestone of sorts has been reached – as the cottage has its new roof, temporary windows and is effectively weather tight. We can take the scaffold lid off. The scaffold company wanted the roof for another job anyway! Whilst it was sad to see the protection go, the new roof and chimney can now be fully appreciated – as can the estuary views!

A pigeon’s eye view from the chimney top – it’s a shame about Bell Sands, but we still have the views of Leigh Creek winding up to the Old Town.
Note the capped chimney flues and the open flue ready to receive the wood burner flue.

The cladding details

The external cladding of the cottage proved very satisfying. After going backwards for what seemed like an age, the positive work of putting the cottage back together again was very pleasing, though not without its challenges.

Given the added exterior structure boards and insulation, fixing the slender corner posts back to the frame within posed a little design conundrum – nothing that a good carpenter, some sound new timber and long screws couldn’t fix though! The new corner posts are fashioned from iroko, the sectional detail being cut to replicate the original.

The “boss on site”, Steve Adcock, looking very happy with his work!

The photograph above illustrates (apart from a happy carpenter) the ventilated void behind the cladding. This void is required to be open to the atmosphere top and bottom so as to permit free air flow and the drying of the air space within should any water penetrate the cladding. This void is closed with insect mesh at the top and bottom, to prevent little beasties from making an unwanted home for themselves. The gable ends presented a challenge though. I did not want to see any propriety / off-the-shelf wall vents intruding into the cladding. There are any number on the market and they all look horrible! They are also a potential source of water ingress and thus future rot. An alternative had to be found. After a lot of chin-wagging and teeth sucking we alighted upon the very elegant solution illustrated in the photos below. The slot vents in the thick edge of one of the apex boards, closed with insect mesh, has proved to be a very successful detail. It is possible to feel the convection draught exiting the facade on hot days, so the void and vent are working exactly as they should.

Re-cladding the exterior

Having primed all the larch feather edge boards, these were brought to site in batches for cutting and fixing. This was a big job and required methodical working. The walls were first prepared by the application all over of a vapour control membrane, taped and fixed to the high density wood fibre insulation below. Vertical battens were then screwed in place, fixed through to the frame below. Careful detailing was required for the positioning and fixing of the corner posts. The sash window box frames, previously primed and painted with their finished coat, were brought to site and fixed into the frame.

One of the new sash boxes viewed from within, fitting snugly into the frame.

Each of the external cladding boards had to be measured and cut so as to start and finish in a position corresponding with the supporting battens below. A level datum was established around the base of the cottage covering the sole-plate. Each board was prepared with a thick coating of end-grain sealer to its cut ends, then nailed at every batten. The end fixings were screwed to avoid splitting the feather edge. Where boards did not fit tight to the board below, the occasional nail was fired through the thick-edge of the board and later filled. Where boards abut the corner posts and window frames, a mastic weather seal was provided.

This building is going to consume a lot of paint!

The task of priming the exterior weather boarding was carried out off-site. It was a huge task, roller application of paint to both sides of each 4m plank, with a second application to the outer face and edges. So there was a good reason for my talented son Dominic’s 1st Class degree from St Martins!

http://www.leigharttrail.com/artists-2019/venue-31-dominic-mylroie-illustrator

Meanwhile – the walls

The replacement timber cladding was a big job! 1,200 linear metres of freshly sawn Siberian larch was delivered (from Somerset https://co2timber.co.uk/) to a nearby empty shop we’re using as storage and preparation facility. The feather-edge timber needed its visible surface sanding to take off the rougher saw marks ahead of being primed and fixed to the building.

The priming of the timber was a mammoth exercise, both sides of the planks had to be primed, with the external face being primed with a second coat before getting its finishing top-coats once installed upon the building. We made use of a water based micro-porous paint from Mighton Ankerstuy https://www.mightonproducts.com/products/paints-wood-repair/joinery-paints/exterior. Ankerstuy are a dutch company based in Gorredijk in Friesland. Their high quality water based exterior paints are designed for all applications including exterior cladding in hostile marine environments. Their unique products have been developed for excellent performance, durability and longevity characteristics when used on exterior timber – just what we need.

Meanwhile – up on the roof

As you may recall, one of the first things to be done after works commenced and the scaffold was erected, was to remove the old heavy concrete tiles from the roof. These were doing the structural capacity of the frame no good and furthermore, they detracted significantly from the aesthetic quality and potential of the building. The replacement was to be natural slate, just as the original would of been. Not Welsh slate though, it’s far too expensive. Instead, I’ve plumped for a good quality Spanish natural slate. The finished roof looks magnificent – many thanks to Mark Swift and his team at Swift Roofing (swiftroofingessex.co.uk)